Johana Hū (Johanna Ho)

Johanna Ho

Viņas gaisīgie un vienlaikus spēcīgie modeļi padarīja viņu starptautiski pazīstamu: modes māksliniece Johana Hū.

Kā dizainere viņa vienmēr ir uzskatījusi, ka viņas uzdevums ir radīt skaistas lietas, lai cilvēki justos labi. Tomēr Honkongā dzimusī māksliniece vēlējās sasniegt vairāk un ar savu modi veidot ilgtspējīgas un sociāli atbildīgas rīcības apziņu.

Johanas Hū darbi ik reizi ir kā ceļojums pretrunu pasaulē. Maigas organzas lentītes, tilla apdares elementi, volāni un rišas kopā ar raupjām auklām un spēcīgām audumu struktūrām, cēlas franču mežģīnes un tamborētas detaļas uz bieza vilnas auduma — reizē bezrūpīgi un nopietni, vēsi un romantiski, moderni un retro, mūsdienīgi un klasiski. Pretēju elementu sapludināšana attiecas arī uz dizaina krāsu gammu. Maigi dabīgie toņi, pasteļkrāsas, zils, melns un neons kopā veido 2012. gada rudens/ ziemas kolekcijas pamattoņus, turklāt nemaz netraucējot kopējo harmoniju. Vieglo un spēcīgo elementu sajaukums ir tas, kas piešķir dizaineres Hū radītajiem tērpiem īpašu akcentu un sajūsmina modes draugus visā pasaulē.

Nepieciešamo izpratni par modes pasauli Honkongā dzimusī māksliniece ieguva bakalaura un maģistra studiju laikā pazīstamajā Londonas Centrālajā Svētā Mārtina mākslas un dizaina koledžā (Central Saint Martins College). Viņas 1997. gada noslēguma kolekciju pazīstamais "The Times" modes redaktors Ījens R. Vebs (Iain R. Webb) izcēla īpaši un nodēvēja jauno mākslinieci par vienu no daudzsološākajiem gada talantiem.
Saņēmusi tādu atzinību, viņa jau drīz izvaidoja savu zīmolu "Johanna Ho". Jau pati pirmā Prêt-à-porter kolekcija sievietēm, ko viņa demonstrēja Londonas modes nedēļā, guva neapšaubāmus panākumus. Panākumi turpinājās arī nedaudz vēlāk Amerikas modes preču veikalā Barneys, Ņujorkā, kurš iegādājās šo kolekciju. Vēlākos modeļus izpārdeva 30 starptautiski vadošajos modes namos un tirdzniecības centros visā pasaulē, tostarp Via Bus Stop Japānā, Myer Austrālijā, Browns & Harrods Londonā un Lane Crawford Honkongā. Tam sekoja ekskluzīvās kolekcijas Japānas tirdzniecības centram Barneys New York un Tokijas pazīstamajam iepirkšanās kvartālam Ginza. Strauja attīstība un darbīgi gadi smalkajai māksliniecei.

Gaidot otro mazuli, viņa nolemj samazināt darba apjomu un pārmaiņas labad atkal vairāk dzīvot nekā strādāt. Zināmā mērā tā ir atpūta, kas sniedz iespēju pārdomāt sava zīmola attīstību. Tostarp mainījies ir vēl kaut kas: mātes loma un mīlestība pret bērniem atklāj jaunu nepieciešamību. Vēlme atstāt nākamajai paaudzei kaut ko labu, rīkoties ekoloģiski un sociāli atbildīgi un rosināt atbilstošo apziņu arī klientiem. Kopš tā laika viņas galvenais mērķis ir soli pa solim veidot savas modes preces "zaļākas", vienalga, vai runa ir par izmantotajām izejvielām vai pašu ražošanas procesu.
Tā ir apņemšanās, kas ir nozīmīga arī uzņēmumam "Miele". Tāpēc ģimenes uzņēmums, kurš darbojas visā pasaulē, 2011. gada vasarā atbalstīja tirdzniecības namā Harvey Nichols Honkongā rīkoto izstādi "Forever Redressed Exhibition". Būdama viena no sešiem pazīstamiem ķīniešu dizaineriem Johana Hū prezentēja apģērbus, kuri pilnībā bija gatavoti no lietotiem, pāršūtiem apģērbiem. Arī 2012. gadā abi modes eksperti turpināja savu sadarbību. Dizainere Hū radīja īpaši uzņēmumam "Miele" kakla lakatu tikai 300 eksemplāros ar tēmu "The Secret of Beauty" (Skaistuma noslēpums), un kuru, protams, var mazgāt "Miele" iekārtās.

2010. gadā simpātiskā honkongiete pierādīja, ka viņa starmešu gaismā jūtas tikpat labi kā aiz kulisēm. Viņa iekaroja gan skatītāju, gan pretendentu sirdis, būdama žūrijas locekle konkursā "Fashion World Talent Awards" (Modes pasaules talantu balvas), amerikāņu modes šova "Project Runway" ar Heidiju Klumu (Heidi Klum) ķīniešu versijā. Ne tikai viņa pati, bet arī daudzas citas Āzijas zvaigznes un mākslinieki, piemēram, Feija Vonga (Faye Wong) vai Mirjama Jenga (Miriam Yeung) lieliem uznācieniem izvēlas Hū radītos modeļus. Aizbraucot ceļojumā uz Ķīnu, Jums ir izdevība iegādāties kādu no dizaineres oriģināldarbiem — 2012. gada maijā ēkā Woodhouse Tsim Sha Tsui tika atvērts pirmais Johanas Hū veikals Honkongā.

Savu tērpu fotoattēlus, ceļojumos un pasākumos gūtās idejas un ieguvumus Johana Hū regulāri publicē savā blogā:
https://www.johannaho.com/blogs/blogs

www.johannaho.com

Teksts: Kima Leklēra (Kim Leclaire)