Marts Visers (Mart Visser)

Elegance, kas nepakļaujas laikam
Mart Visser



Viņš tiek uzskatīts par vienu no pieprasītākajiem Nīderlandes modes dizaineriem, un viņa darbi sajūsmina arī Eiropas modes pasauli. 2012. gadā zīmols "Mart Visser Haute Couture" atzīmēja 20 gadu jubileju — lielisks iemesls svinībām un vislabākā motivācija darbam.

1800 ielūgto viesu rindas pāršalc nopūta, kad meistarīgi modelētā, baltā garpiedurkņu līgavas tērpā un garā plīvurā tērpta modele uzkāpj un mēles. Neapšaubāmi šis ir Marta Visera četrdesmitgades augstākais sasniegums. Haute-Couture-Show. Savas jubilejas kolekcijas prezentācijai modes mākslinieks ir izvēlējies vispiemērotāko ietvaru: Nīderlandē, Vianen pilsētā notiekošajā pasākumā "Miele Catwalk" katru gadu satiekas starptautiskie stila speciālisti, modes tendenču noteicēji un modes žurnālisti.
Jau kopš sava zīmola "Mart Visser Haute Couture" dibināšanas 1992. gadā radošais holandietis divas reizes gadā nāk klajā ar jaunu tērpu kolekciju dāmām un ik reizi saņem atzinību un izraisa sajūsmu. Ar savu Amsterdamas ateljē viņš ir viens no pieprasītākajiem Eiropas modes dizaineriem. Tas nemaz nav pārsteidzoši. Visera pārlaicīgie, cēlie darinājumi ar jutekliskajām, bet vienlaikus stingrajām līnijām iemieso tīru eleganci un sievišķību — modernu, šiku, paraupju un reizē izsmalcinātu. Vienalga, vai tās ir mirdzošas violetas, tumši zilas vai bronzas krāsas vakarkleitas, pieguļoši kostīmi ar ādas detaļām vai gaisīgi vasaras sapņu tērpi melnās un baltās krāsās,— vienmēr viņa darinājumiem piemīt spēcīgai personībai raksturīgs rokraksts.

Visera īpašo stilu jau agri ievēroja arī slavenā Kopenhāgenas starptautiskā dizaina centra Saga International modes eksperti. Tāpēc viņi uzaicināja topošo dizaineru pēc Montaņas modes akadēmijas (Montaigne Fashion Academy) beigšanas iegūt maģistra grādu savā mācību iestādē. Sacīts — darīts, un tiek pieņemts šķietami labs lēmums. Jau studiju laikā un neilgi pēc tam Visers asistēja pazīstamajiem modes veidotājiem Fransam Molenāram (Frans Molenaar) Amsterdamā, kā arī Annei Kleinai (Anne Klein) un Kosam van den Akeram (Koos van den Akker) Ņujorkā. Tikai 25 gadus vecs, bet ar lielu uzdrīkstēšanos, viņš nolēma realizēt lielu sapni un nodibināja savu zīmolu. Lēmuma pareizība pierādījās vēlāk kādā sabiedriskā pasākumā: slavena Nīderlandes aktrise uz šo pasākumu ieradās vienā no viņa pirmajiem tērpiem. No tā brīža viņa karjera pastāvīgi gāja augšup.

Šodien daudzas prominentas nīderlandietes no visdažādākajām sabiedrības jomām ir viņa uzticamas pielūdzējas. Visera kolekcijas, kurās ietilpst arī trauki un aksesuāri, ir iecienījušas arī sievietes, kurām nav politiskas karjeras, kuras nevada milzu koncernus un nepelna naudu šovbiznesā. Tas ir tāpēc, ka šīs lietas ir modernas, bet vienlaikus praktiskas un gatavotas pēc visaugstākajiem standartiem. Augstās modes precēm ir nepieciešama gan tradicionālā šūšanas māksla, gan kvalitatīvi materiāli. Tieši tāpēc mākslinieks mājsaimniecības iekārtu ražošanas uzņēmumā "Miele" saskata ideālu partneri. Tik rūpīgi gatavotajām un tik ļoti mīlētajām blūzēm, kleitām, svārkiem un biksēm taču jāsaglabā savs skaistums, cik vien ilgi iespējams. "Miele" veļas mazgājamo mašīnu un žāvētāju īpašās programmas ir īpaši piemērotas šim uzdevumam.

www.martvisser.com

Teksts: Kima Leklēra (Kim Leclaire)