Marsels Ostertāgs (Marcel Ostertag)

Stūrainums un taisnas līnijas
Marcel Ostertag



Starojoša sarkanā krāsa un glāsmains zīds - Mercedes-Benz modes nedēļā Berlīnē modele Franciska Knupē (Franziska Knuppe) prezentē 2013. gada pavasara/ vasaras kolekciju.

Ar saviem darbiem viņš vēlas sievietēm sniegt pašapziņu. Jaunais Minhenes dizainers pierāda, ka viņam pašam pašapziņas netrūkst, piemēram, kā modelis augstos papēžos izejot uz mēles savā modes skatē.

Marsels Ostertāgs ir cilvēks, kurš guvis panākumus patstāvīgi. Viņš vienlaikus ir sava zīmola seja un radošais gars, un 33 gadu vecumā tiek uzskatīts par vienu no perspektīvākajiem Vācijas jaunajiem dizaineriem. Stingri vērtējot, Marcel Ostertag nav uzskatāms par gluži jaunu zīmolu. Kopš dibināšanas 2006. gadā šis zīmols Mercedes-Benz modes nedēļā Berlīnē regulāri prezentē savu kolekciju - un vienmēr ar lieliem panākumiem. It īpaši lepnās lielpilsētas amazones iecienījušas šo modeļu pilsētniecisko raksturu, kuram vienlaikus piemīt augstās modes elementi, turklāt pilnīgi bez Dienvidbavārijas Alpu romantikas nokrāsas (Ostertāgs ir uzaudzis Berhtesgādenā). Šis modes mākslinieks drīzāk pārstāv Minhenes eleganci. Šeit viņš dzīvo, strādā un smeļas iedvesmu. Ar savu darbu viņš vēlas padarīt sievietes skaistākas un ļaut viņām justies ērti. Viņš pilnībā velta sevi šim uzdevumam.

Pirms straujās karjeras modes pasaulē Ostertāgam daudzus gadus bija cita liela kaislība, kam arī ir saistība ar skatuvi: balets. Ceļgala operācijas dēļ viņam nācās atteikties no šī sapņa. Dažus gadus viņš pavadīja bezdarbībā, līdz slavenās Londonas Svētā Mārtina koledžas (St. Martins College) modes studijā viņš atguva nepieciešamo disciplīnu un godkāri. Talantīgais dizainers pabeidza ar visaugstākajiem vērtējumiem vispirms bakalaura un pēc tam arī maģistra studijas, prezentēja savus darbus konkursā "Lancôme Colour Award", Viktorijas un Alberta muzejā Londonā un Pekinas modes nedēļā.
Ostertāgs atgriezās Vācijā ar maģistra grādu un lielisku izpratni par modi - jau studiju laikā viņš strādāja ar zīmolu Paul Smith, Burberry un Dunhill projektiem. Pirmās kolekcijas finansēšanai viņš izmantoja aizdevumu, 2008. gadā ieguva balvu "Karstadt New Generation Award" un preses atzinību par īpaši Karštatei radīto modes līniju, kā arī 60 000 eiro naudas balvu, kas kalpoja par pamatu tam, lai Ostertāgs 2009. gadā Mercedes-Benz modes nedēļā Berlīnē varētu sarīkot savu pirmo modes skati.
Arī "Miele" modes eksperti pievērsa uzmanību jaunajai modes pasaules zvaigznei un uzsāka daudzsološu sadarbību. 2012. gadā Starptautiskajā elektronikas un sadzīves tehnikas izstādē (IFA) Ostertāgs prezentēja savu trešo kolekciju "Miele" modes dienu ietvaros. Divus gadus iepriekš viņš pārliecinoši prezentēja brīnišķīgu "Miele" apģērba dizainu, elegantu, sarkanajam paklājam un ikgadējai IFA modes skatei paredzētu tērpu.

Marsels Ostertāgs ir palicis uzticīgs arī savai mīlestībai pret baletu. Daudziem viņa darinājumiem piemīt īpašs vieglums, kas atgādina baletdejotājas uz skatuves. Vijīgi audumi, daudz šifona, skaidras līnijas un rūpīgi izstrādātas detaļas raksturo šo sievišķīgo dizainu, ko daļēji iedvesmojuši 70. un 80. gadi. Visu minēto papildina radoša materiālu izvēle, kombinējot augsto tehnoloģiju materiālus ar dabīgajām šķiedrām, kā veiksmīgajā 2012. gada rudens/ ziemas kolekcijā: rakstaini tērpi zaļos un brūnos toņos uzmirdzēja spīdīgā lureksā un brokātā.
2013. gada pavasara/ vasaras kolekcijai Ostertāgs, kurš, starp citu, visus savus darbus gatavo Vācijā, radīja valkāšanai piemērotas sapņu kleitas no spīdīga zīda, augstu kakla slēgumu un rafinētiem izgriezumiem plecu daļā.
Vislielāko pārsteigumu tomēr sarūpēja pats modes mākslinieks. Aplausu pavadīts, savu šovu klātesošajai modes sabiedrībai viņš atklāja sarkanā kleitā un augstpapēžu kurpēs, ar pilnbārdu, vaigu sārtumu un ziedu vainagu augstu uzspraustos matos. Nepārspējami!

www.marcelostertag.com

Teksts: Kima Leklēra (Kim Leclaire)