Mazgāšanas ABC

Pelni

Ja pēc viesībām virtuvē krājat pelnutraukus ar cigarešu pelniem, ir jābūt uzmanīgiem: pelni trauku mašīnā nešķīst un sadalās pa mazgāšanas kameru un pārējiem traukiem. Tāpēc pelnu atliekas ir jānomazgā ar rokām, nevis trauku mašīnā.

Krāsa

Neievietojiet trauku mašīnā ūdenī nešķīstošas krāsu atliekas. Tās var sabojāt trauku mašīnu.

Tauku atliekas

Tauku atliekas mazgāšanas kamerā rodas, ja ilgāku laiku tiek dozēts pārāk maz mazgāšanas līdzekļa. Pievērsiet uzmanību, lai mazgāšanas programma vienmēr atbilstu mazgājamo priekšmetu netīrības pakāpei un vienmēr dozējiet nepieciešamo mazgāšanas līdzekļa daudzumu. Sīkāku informāciju skatiet nodaļā par mazgāšanas programmām. Lai notīrītu tauku atliekas, izmantojiet iekārtas tīrīšanas programmu un iekārtas tīrīšanas vai kopšanas līdzekli.

Aromātu rašanās jaunās trauku mašīnās

Jaunai trauku mašīnai tāpat kā jaunam automobilim ir īpašs, ražošanā radies aromāts. Jūtamie aromāti nekādā gadījumā nav bīstami un neapdraud veselību. Pēc dažiem programmas cikliem tie izzudīs. Ja nevēlaties tik ilgi gaidīt, noderēs mazgāšanas kameras dezodorants.

Aromātu rašanās jau ilgāku laiku ekspluatētās trauku mašīnās

Pret aromātu rašanos izmēģiniet turpmāk minētos padomus. • Notīriet durvju blīvējumus ar mitru drānu un, ja nepieciešams, pievienojiet nedaudz iekārtas kopšanas līdzekļa. • Iztīriet sietu. • Izmantojiet priekšskalošanas programmu lielu ēdiena atlieku notīrīšanai. • Izmantojiet mazgāšanas kameras dezodorantu. • Pārbaudiet, vai ūdens padeves un izplūdes šļūtenes ir uzstādītas pareizi.

Aromātu rašanās glāzēm

Glāzes ar nepatīkamu aromātu var norādīt uz stikla koroziju. Stikla virsma ar katru mazgāšanas ciklu kļūst arvien poraināka un uz tās sakrājas smaržu molekulas. Papildu padoms: glabājiet glāzes ar atveri uz augšu. Glāzes tiek vēdinātas un smaržu molekulas var iztvaikot.

Spīdums

Traukiem un glāzēm pēc mazgāšanas vēl trūkst spīduma? • Pienainas nogulsnes: tie var būt kaļķa nosēdumi uz glāzēm. Pārbaudiet, vai trauku mašīnā ir ieprogrammēta pareizā ūdens cietība un vai sāls nodalījumā ir pietiekams sāls daudzums. Iespējami ir arī mazgāšanas līdzekļa nosēdumi. Pārbaudiet mazgāšanas līdzekļa ražotāja ieteikto dozēšanas daudzumu. • Duļķainumu nevar likvidēt: skatiet “Stikla korozija” un “Ūdens traipi”.

Stikla korozija

Stikla korozija ir mikroskopiski stikla virsmas bojājumi. Tos rada sastāvdaļu izdalīšanās no stikla virsmas. Tas izraisa mainītu gaismas izkliedi, kas izpaužas kā pienains duļķainums vai zaigojošs mirdzums. Stikla korozija nav likvidējama vai labojama. Te ir tikai viens risinājums: nomainiet glāzes ar jaunām. Papildu padoms: pērkot jaunas glāzes, noteikti pievērsiet uzmanību norādei “piemērotas mazgāšanai trauku mašīnā”.

Kāpostu atliekas

Ja pie traukiem ir pielipušas tipiskā Vācijas ziemas dārzeņa atliekas, izmēģiniet šādu tīrīšanas paņēmienu: izvēlieties mazgāšanas programmu ar integrētu priekšskalošanu vai automātisko programmu. Ja nepieciešams, palieliniet mazgāšanas līdzekļa devu.

Kafijas traipi

Vācijas vidējais pilsonis “izdzer” apmēram 6,5 kg kafijas gadā. Lai uz tasītēm neveidotos brūnas maliņas, izmantojiet mazgāšanas līdzekli ar balinošu iedarbību.

Kaļķa nogulsnes mazgāšanas kamerā

Iekārtas kopšanas vai tīrīšanas līdzekļa izmantošana ļauj mazgāšanas kamerai atkal mirdzēt tāpat kā pirmajā dienā. Profilaksei, ja dozējat atsevišķi: nodrošiniet, lai trauku mašīnā būtu pietiekami daudz reģenerācijas sāls un iekārtā būtu ieprogrammēta pareizā ūdens cietība.

Garšaugu atliekas

Lakši, pētersīļi, piparmētras, timiāns vai maurloki: jebkādu garšaugu atlieku notīrīšanai nedaudz paaugstiniet mazgāšanas līdzekļa devu.

Graudainas, mannai vai smiltīm līdzīgas atliekas

Pārdozējot mazgāšanas līdzekli, daļa var nogulsnēties uz traukiem. Cits cēlonis var būt liels daudzums cieti saturošu ēdiena atlieku. Tāpēc vispirms notīriet no traukiem cieti saturošas ēdiena atliekas.

Lūpukrāsas traipi

Lūpukrāsas atliekas veido vaska masa ar krāsvielu pigmentiem. Ja vaska masa temperatūras iedarbībā mazgāšanas cikla laikā izkūst, krāsvielu pigmenti ir grūtāk notīrāmi. Palieliniet mazgāšanas līdzekļa dozēto daudzumu, lai notīrītu krāsvielu pigmentus no stikla virsmas.

Matētas nogulsnes

Matētas nogulsnes uz traukiem rada cietes nosēdumi. Tos galvenokārt veido kartupeļus, miltus, mērces vai pākšaugus saturošu ēdienu atliekas. Pārbaudiet, vai mazgājamie priekšmeti ir pareizi ievietoti trauku mašīnā. Mazgāšanas ūdenim ir jāsasniedz katrs priekšmets. Pamēģiniet nedaudz palielināt mazgāšanas līdzekļa dozēšanas daudzumu.

Pienainas nogulsnes uz glāzēm

Šajā gadījumā parasti ir runa par kaļķa nogulsnēm. Pārbaudiet, vai trauku mašīnā ir ieprogrammēta pareizā ūdens cietība un vai sāls nodalījumā ir pietiekams reģenerācijas sāls daudzums. Papildu padoms: vai nogulsnes var noņemt vai ir notikusi stikla korozija, var noskaidrot, lietojot mitru drānu un nedaudz citronskābes vai iekārtas kopšanas līdzekļa. Ja nogulsnes var notīrīt, tas ir kaļķis vai ūdens traipi, pretējā gadījumā ‒ stikla korozija.

Mazgāšanas līdzeklis saķep un netiek rūpīgi izskalots

Ievietojot traukus mašīnā, nodrošiniet, lai lieli trauki neatrastos tieši priekšā dozēšanas kamerai, lai tā varētu brīvi atvērties. Glabājiet mazgāšanas līdzekli sausā vietā, lai tas nesaķeptu. Pievienojiet mazgāšanas līdzekli mazgāšanas kamerā tikai neilgi pirms programmas palaides. Pretējā gadījumā mazgāšanas līdzeklis nodalījumā var savienoties ar atlikušo ūdeni un saķept. Ja izmantojat sākuma laika atlikšanu, vispirms nosusiniet mazgāšanas līdzekļa nodalījumu.

Rūsa uz traukiem

Nemazgājiet trauku mašīnā priekšmetus, uz kuriem jau ir izveidojusies rūsa. Mazgāšanas procesa laikā rūsa var nokļūt uz citu trauku daļām.

Sāls atlieku notīrīšana

Pēc sāls nodalījuma uzpildīšanas izpildiet programmu “QuickPowerWash” vai “Schnell 40 °C”, lai nepieļautu atveres koroziju.

Smiltis

Smiltis mājsaimniecībā bieži tiek izmantotas dekorācijām vai svečturu paliktņiem un aizsardzībai pret karstumu. Tomēr pirms svečturu mazgāšanas trauku mašīnā rūpīgi notīriet no tiem smilšu atliekas. Pretējā gadījumā smiltis var nosēsties uz cirkulācijas sūkņa vai smidzinātājspārniem un tos nobloķēt.

Spinātu atliekas

Spināti nešķīst ūdenī un tāpēc mazgāšanas ūdens tos sadala pa visu mašīnu. Tā kā spināti pielīp arī gludām virsmām, tie viegli nonāk uz citām trauku daļām. Izvēlieties mazgāšanas programmu ar integrētu priekšskalošanu vai automātisko programmu. Ja nepieciešams, palieliniet mazgāšanas līdzekļa devu.

Putu veidošanās

Pārmērīga putu veidošanās, kas ir vērojama mazgāšanas kamerā pēc programmas norises, bieži rodas no pārāk lielas skalošanas vai mazgāšanas līdzekļa devas. Pārbaudiet ražotāja sniegtos dozēšanas ieteikumus. Notīriet lieko atlikumu.

Zaigojoši krāsu toņi

Zaigojoši toņi dažādās krāsās var rasties uz nerūsējošā tērauda gan mazgāšanas kamerā, gan arī uz katliem un pannām. Līdzeklis mazgāšanas kamerā: izmantojiet ražotāja norādītu iekārtas kopšanas vai tīrīšanas līdzekli. Līdzeklis pret nosēdumiem uz traukiem: notīriet nosēdumus ar mitru drānu un iekārtu kopšanas līdzekli vai citronskābi.

Švīkas uz glāzēm

Ja švīkas var atkal notīrīt, tās parasti ir sekas pārāk lielai skalošanas līdzekļa devai. Samaziniet skalošanas līdzekļa dozēšanu saskaņā ar lietošanas instrukcijas norādēm. Ja švīkas nav notīrāmas, ir sākusies stikla korozija.

Sudraba galda piederumi apsūbē

Ņemiet vērā norādījumus par sudraba kopšanu. Ja sudraba galda piederumi ir tikai vienreiz apsūbējuši, vēl derēs īpašais sudraba tīrīšanas līdzeklis.

Tējas traipi

Ja melno tēju aplej ar cietu ūdeni un ļauj tai nostāvēties, veidojas tējas akmens. Lai netraucēti varētu baudīt pēcpusdienas tēju, , visus atlikumus notīrīs mazgāšanas līdzeklis ar palielinātu balināšanas spēju.

Žāvēšana – trauki nenožūst

Ne vienmēr var novērst nelielus ūdens plankumus uz traukiem. Izmēģiniet turpmāk minētos paņēmienus. • Palieliniet skalošanas līdzekļa devu. • Kombinētiem priekšmetiem izmantojiet nedaudz vairāk skalošanas līdzekļa. • Aktivizējiet mazgāšanas iespēju “īpaši sausi”. • Pēc mazgāšanas programmas beigām atveriet iekārtas durvis, lai varētu izplūst siltais ūdens tvaiks. Ar iespēju “AutoOpen žāvēšana” trauku mašīna pēc programmas beigām pat atveras automātiski.

Trauki un plastmasas daļas maina krāsu

Mazgājamie plastmasas priekšmeti bieži maina krāsu. Šīs krāsu maiņas ir pilnīgi nekaitīgas veselībai. Tās rodas no dabiskām krāsvielām, piemēram, tomātu mērces vai bietēm. Pievienojiet mazgāšanas līdzekli ar paaugstinātu balinošo iedarbību vai nedaudz palieliniet mazgāšanas līdzekļa devu. Papildu padoms: krāsas izmaiņu daļēji var likvidēt ar drānu un pārtikas eļļu.

Vasks

Vaska atliekas bieži rodas svečturos, kur tās sakrājas kā sveču pārpalikumi. Nepieļaujiet vaska atlieku nokļūšanu trauku mašīnā, jo ūdenī nešķīstošās atliekas var to sabojāt.

Ūdens traipi

Ūdens traipu rašanās pirmkārt var būt saistīta ar kaļķa nosēdumiem. Pārbaudiet trauku mašīnā ieprogrammēto ūdens cietību un sāls nodalījumā iepildīto daudzumu. Otrkārt, uz stikla var veidoties ūdens traipi, ja ūdens nevar pareizi notecēt no stikla. Šajā gadījumā palieliniet skalošanas līdzekļa dozēšanas daudzumu.

Pēc pabeigtas mazgāšanas programmas mazgāšanas kamerā ir ūdens

Šajā gadījumā vispirms pārbaudiet sietus. Pēc tam pārbaudiet izplūdes sūkni un pretvārstu. Norādījumus par to skatiet lietošanas instrukcijā.