Trauku veidi un to kopšana

Stikls, porcelāns, plastmasa, sudrabs, nerūsējošais tērauds, koks ... šāda materiālu daudzveidība prasa pareizu mazgāšanu un kopšanu. Turklāt vienmēr ir jāņem vērā trauku ražotāju un mazgāšanas līdzekļu ražotāju norādījumi, kā arī iekārtas ražotāja ieteikumi. Tikai to apvienojums ļaus ilgi priecāties par saviem traukiem. Turpmākajās lapās iegūsiet noderīgu informāciju un padomus!

Alumīnijs, alva, varš un misiņš

Mazgājot trauku mašīnā, šie materiāli var mainīt krāsu vai kļūt matēti.

Nerūsējošais tērauds

Nerūsējošais tērauds nerūsē un tādējādi ir piemērots trauku mašīnām. Tomēr no kopšanas viedokļa nerūsējošais tērauds nedrīkst ilgstoši nonākt saskarē ar hlorīdiem vārāmā sāls veidā. Arī indukcijas virsmām piemērotos traukus var mazgāt trauku mašīnā. Brūnganie, zilganie vai perlamutra krāsas mirgojošie plankumi uz nerūsējošā tērauda ir cilvēkiem pilnīgi nekaitīgi. Tos var viegli notīrīt ar mitru drānu un nelielu daudzumu iekārtu kopšanas līdzekļa vai citronskābes.

Glāzes

Pērkot jaunas glāzes, pievērsiet uzmanību norādei “piemērotas trauku mašīnai”. Glāzes ar šādu norādi ir pārbaudītas un iztur vismaz 1500 mazgāšanas ciklus. Turklāt iestatiet savā trauku mašīnā vietējo ūdens cietību, ko var uzzināt vietējā ūdensapgādes uzņēmumā. Pat kvalitatīvas glāzes ar plānām sieniņām varat mazgāt savā “Miele” trauku mašīnā. Optimālai mazgāšanai izmantojiet iekārtu ar integrētu glāžu kopšanu.

Koks

Galda piederumi un trauki no koka vai ar koka detaļām nav piemēroti mazgāšanai trauku mašīnā, jo var rasties plaisas un koks var uzbriest. Izmantotās līmes nav piemērotas trauku mašīnai. Koka daļas var atlīmēties.

Keramika

Keramiku veido galvenokārt māls vai kaolīns, laukšpats un kvarcs. Atkarībā no graudu lieluma tā iedalās rupjajā un smalkajā keramikā. Traukus pārsvarā izgatavo no smalkās keramikas, kuru var iedalīt četrās grupās: māla trauki, fajanss, porcelāns un stikla keramika.

Plastmasa

Parasti plastmasu var mazgāt trauku mašīnā. It īpaši tā saucamā termoreaktīvā plastmasa ir piemērota neierobežoti, termoplastiskā plastmasa ‒ temperatūrām līdz 50 °C. Ja plastmasas nonāk saskarē ar dabiskajām krāsvielām, piemēram, bietēm, burkāniem tomātiem, tās viegli var mainīt krāsu un tāpēc tie iepriekš ir jāizņem. Tā kā plastmasas trauki ir vieglāki nekā citi trauki, tie trauku mašīnā ir jānovieto stabili.

Porcelāns

Par piemērotību trauku mašīnām kopumā var teikt tā: jo cietāks ir materiāls un jo mazāk tajā poru, jo piemērotāks tas ir tauku mašīnai. Zemglazūras un glazūras dekori ir piemēroti trauku mašīnai. Tomēr ir jābūt uzmanīgiem ar virsglazūras dekoriem, jo tie tiek uzklāti tieši uz porcelāna virsmas. Lielākā daļa zeltīto maliņu ir virsglazūras dekori.

Sudrabs

Parasti trauku mašīnā nav jāmazgā galda piederumi ar 90 proves sudraba pārklājumu. Sudraba krāsas maiņu rada ēdiena atliekās (piemēram, olbaltumā, majonēzē, sinepēs, sīpolos, zivīs, marinādē u. c.) vai gāzēs (piemēram, gaisā) esošie sēra savienojumi. Tāpēc saskares laikam ir jābūt pēc iespējas īsākam. Turklāt tīriet sudrabu zemās temperatūrās un pievērsiet uzmanību, lai sudraba un nerūsējošā tērauda galda piederumi nesaskartos.